Jó, ha vegetáriánus a kutyám vagy a cicám?

kutya macska eszik

Az állati fehérje táplálkozásból történő kiiktatása számos ürüggyel magyarázható. Lehet a hivatkozási jogalap például vallási vagy egészségügyi nézőpont, de sokszor találkozhatunk állatvédelmi indíttatással is a jelenség hátterében. A vegetáriánus kultúra terjedésével viszont egy ideológiai kérdés is egyre gyakrabban üti fel a fejét napjainkban: vajon adhatok kiskedvencem számára állatokból készült ételt, vagy őt is nyugodt szívvel átállíthatom vegetáriánus étrendre? Mit jelent a kiegyensúlyozott táplálásuk a fehérjék viszonylatában?

Nézzük a kutyusok helyes táplálását!

Egy blöki a kiegyensúlyozott táplálás megvalósításához a növényi eredetű tápanyagokon kívül állati eredetű fehérjét is igényel, és a napi porció nyersfehérje-tartalma legalább 22-25 százalékos kell, hogy legyen. Nem szabad elfelejtenünk, hogy kis házőrzőnk alapjában véve egy ragadozó, húsevő állat, így számára a túlzottan sok ballasztanyagot, azaz emészthetetlen növényi rostokat tartalmazó koszt kifejezetten előnytelen, sőt emésztési rendellenességeket is okozhat. A fehérje aminosav-megoszlása a fejlődésben lévő kölykök számára kardinálisabb kérdés – a picik több esszenciális aminosavat igényelnek, mint a már kifejlett társaik.

Az esszenciális aminosavak kollektívája a lizin, metionin, cisztin, triptofán, treonin, fenilalanin, tirozin, leucin, izoleucin, valin együttese, de a kölykök számára kulcsfontosságú a hisztidin és az arginin jelenléte is. A felnőtt ebek a fehérje minőségével szemben kisebb mértékben érzékenyek, csekélyebb mértékkel is gond nélkül beérik. Az inak, a bőr és a csont elsősorban kollagénfehérjét tartalmaznak, ebben nincs triptofán, de a cisztin és metionin is elhanyagolható benne. A gabonafélék fehérjéiben kevés a lizin és a triptofán. A húsfélék lizinben gazdagok, de metioninban szegényebbek. A táplálék összeállítása során törekedni kell a komplexitásra, hogy az egyes komponensek aminosav-összetétele egymást kölcsönösen kiegészítse. Négylábú kis barátaink fehérjéből nem képesek nagyobb tartalékokat képezni, emiatt folyamatos, jó minőségű ellátásra szorulnak. Ennek nyilvánvalóan bőségesebbnek kell lenni a szervezet megterhelésekor, mint például betegség, aktív terhelés vagy akár szoptatás esetén. A vedlés időszakában, különösen a hosszúszőrű kutyák esetében megnövekedett fehérjeigénnyel, cisztin- és metioninszükséglettel kell kalkulálnunk. Az idősebb állatok fehérjeigénye természetesen mind mennyiségi, mind minőségi szempontból hangsúlyosabb.

És mi a helyzet, ha cicás vagyok?

Amennyiben macskatulajdonosok vagyunk, jobb, ha fel sem merül bennünk a cica vegetáriánus etetése.  Az egészséges macskaétrend alapja vitathatatlanul a húsalapú fehérje, amelynek forrása hús, szárnyas vagy hal. A proteintartalom mindig legyen magas, a növényi fehérje pedig elhanyagolható. Fontos, hogy a szénhidráttartalom nem lehet több 10 százaléknál, és kerüljük a húsipari melléktermékek, valamint töltőanyagok jelenlétét. A harmonikus tápláláshoz fontos a minőségi fehérjékben és aminosavakban gazdag eledel előállítása. A kölykök és a szoptató cicák megnövekedett fehérjeigénnyel bírnak az átlagos életvitelű, kifejlett macskákhoz képest. A vemhes cica különösebben nem kíván extra ellátást, maximum a vemhessége utolsó két hetében igényel többet. Mindez első blikkre komplikáltnak tűnhet, és az állandó méricskélés is elég frusztráló lenne, de szeretnénk megnyugtatni, hogy van, aki ezt a folyamatot elvégzi helyetted, és kompromisszumok nélküli egészséges kutya- és macskaeledel bázist kínál házi kedvenceid számára.

error: Content is protected !!