Miért dagaszt a macska? – 3 ok

miért dagaszt a macska

A „dagasztás” az egyik legjellegzetesebb szokás a macskáknál. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért dagaszt a macska, honnan jön ez a szokás, mi értelme van? Itt a válasz, most minden kiderült a macskák dagasztásáról!

Mi az a dagasztás?

Kezdjük az alapoktól. Arra a tevékenységre szoktuk mondani, hogy a macska dagaszt, mikor a mancsaival ritmusosan nyomkod általában valami puha felületet, például párnát, takarót, vagy a gazda ölét. Ilyenkor egyik lábáról a másikra lép, és ez a mozgás hasonlít ahhoz, mint, amikor a tésztát dagasztjuk, innen ez a név.

Mindegyik macska dagaszt?

A legtöbb macska szokott dagasztani, de vannak olyan cicák is, akik nem. Minden cicának megvan a saját dagasztási stílusa, van, amelyik csak az első mancsaival csinálja, van amelyik mind a négy lábával, van, amelyik hangos dorombolással kíséri a dagasztást.

Miért dagaszt a macska?

Arra a kérdésre, hogy miért dagasztanak a macskák, több válasz is létezik.

Miért dagaszt a macska 1. – kölyökkori emlék miatt

Egyes elméletek szerint a macska dagasztása a kölyökkorára vezethető vissza. A kiscicák dagasztják az anyjuk hasát, az emlőket, hogy ezzel serkentsék a tejáramlást. Felnőtt korukban ugyanezt a tevékenységet folytatják. Általában valami puha felületet szoktak dagasztani, mint amilyen az anyukájuk hasa is volt.

Felnőttként azért dagasztanak, mert jól érzik magukat, boldogok, érzelmileg hasonló állapotban vannak, mint kölyökkorukban az anyjuk mellett.

vörös kiscica alszik

Miért dagaszt a macska 2. – fészket rak

Egy másik elmélet szerint azért dagaszt a macska, mert előjön belőle a fészekrakó ösztöne. Amikor még vadon éltek, akkor hasonló mozdulatokkal taposták le a füvet, növényzetet, hogy kényelmes fekvőhelyet készítsenek maguknak és kölykeiknek. Ezzel a dagasztással közben ellenőrizték, hogy nincs-e valami veszélyes, ártalmas dolog a növényzetben.

Miért dagaszt a macska 3. – megjelöli a területét

Harmadik elmélet szerint a cicák azért dagasztanak, hogy megjelöljék a területüket. A talpukon vannak olyan illatmirigyek, amik feromonokat szabadítanak fel. A dagasztással stimulálják ezeket az illatmirigyeket.

Mit csináljak, ha dagasztás közben megkarmol a cicám?

Mikor leülsz kényelmesen a fotelba, a cicád nagy valsószínűséggel az öledbe fog mászni és elkezd dorombolni és dagasztani. Dagasztás közben előfordul, hogy a cicák kieresztik a körmüket, és elég kellemetlen lehet, ha ezt az öledben teszi.

A cicák ezt ösztönösen csinálják, nem akarnak fájdalmat okozni, nem is észlelik, hogy ez nekünk rossz lehet. Ezért nincs értelme emiatt bántatni, megbüntetni. A legjobb módszer, ha egy védőréteget raksz magad és a cica közé, például egy takarót, vagy párnát.

error: Content is protected !!