3 tipp a kutya nevének kiválasztásához

kutya név választás

Miért fontos a kutya neve?

A kutya neve legyen az első, amit megtanítasz kedvencednek. Mindennek ez az alapja, ebből indul ki a kölyök nevelésének minden további lépése. Ha a kutya nem hallgat a nevére, akkor hogyan fog engedelmeskedni?

Az alábbiakban három fontos kérdést járok körbe a kutya neve kapcsán: mi a legnagyobb hiba a kutya nevének használata során, milyen legyen a nevet adj kedvencednek és mikor adj nevet a kutyádnak.

Ne kövesd el ezt a hibát, ha adtál már nevet a kutyádnak!

Amikor a kölyökkutya a családhoz kerül, akkor – általában a gyerekek nyomására – kap valami cuki nevet. Attól függetlenül, hogy a hógolyószerű cukiságból később egy félmázsás őrző-védő kutya lesz.

Ez nem is lenne a kutya nevelése szempontjából akkora baj, ha ragaszkodnánk a nevéhez.

Ám gyakorta előfordul, hogy a kutya neve mellett családunk tagjai másképp is szólítják kedvencünket. Kicsikém, bundi, mackó, stb. Ez a legnagyobb hiba ami a kutya neve kapcsán előfordulhat! Ezt kerüld el, inkább így viselkedj a kutyussal:

Ha valaha kölyökkutya kerül hozzád, a rengeteg rendelkezésre álló név közül válassz ki egyet és ahhoz ragaszkodj. Ismételgesd neki játék közben és ha behívod magadhoz, akkor csak a nevét mondogasd, nem kell neki kész novellákat elmondani ahhoz, hogy elérd: jöjjön oda hozzád a kutyád. Ha jól csinálod, akkor hamar megtanulja a nevét és hallgatni fog rá. Ahogy a közismert kutyás szólás mondja: Belejön, mint kiskutya az ugatásba.

Milyen legyen a kutya neve?

Szinte mindegy, de van azért pár szempont, amit érdemes megfontolni, mielőtt nevet adsz kedvencednek.

Én a két szótagú, rövid neveket szeretem, mert tapasztalatom szerint ezekre hallgat a legjobban a kutya és az ilyen neveket tanulja meg a legkönnyebben. Ilyenek a Lexi, a Maxi, a Rexi, a Molly, a Morzsi, stb.

Egyébként is közismert tény, hogy a kutya két szótagnál hosszabb szavakat nemigen képes megjegyezni.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy ha tanítani akarod a kutyádat, akkor a vezényszavakhoz hasonló csengésű neveket kerüld el.

Például: fekszik és Mekszi, vagy ül és Zsül, vagy lassan és Tarzan.

Mikor kapjon nevet a kutya?

Talán nem is így merül fel a kérdés, hogy mikor kapjon nevet a kutya. Pontosabb felvetés az, hogy már a kiválasztáskor ismert legyen-e a kutya neve, vagy várjunk a névadással addig, amíg az otthonunkba visszük az új családtagot.

Szerintem érdemes várni a névadással addig, amíg jobban megismerjük a kutyánkat. Mert hiába mondja a közmondás, hogy Egyik kutya, másik eb, hidd el nincs két egyforma kutya! Ahogy az emberek is különböznek egymástól úgy a kutyáknak is különböző a természete, viselkedése, amit csak akkor ismerhetsz meg, ha már pár napot együtt töltöttetek.

Így elkerülheted, hogy a lusta, sokat szundikáló kutyádat Virgoncnak, a mozgékony, mindig tettre kész ebedet pedig Lustinak szólítsd.

error: Content is protected !!