4 ok, amiért a patkányok jelenhetnek meg az otthonodban

patkány

A patkányok megjelenése környezetünkben nem csak bosszantó, de komoly egészségügyi kockázatot hordoz, nem beszélve az épületekben megjelenő strukturális károkról. Számtalanszor előfordul a szigetelés és az elektromos vezetékek sérülése, mely a patkányok elszaporodására vezethető vissza. Ezek az állatok rendkívül gyorsan szaporodnak és alkalmazkodnak környezetükhöz. Ezen tények miatt fontos megérteni melyek azok az okok, ami miatt megjelenhetnek és mit tehetünk ezek elkerülése érdekében.

Élelmiszerforrások és hulladék

Mint minden élőlény így a patkányok is alapvető létszükségleteik alapján választanak élőhelyet. A víz és a táplálékforrás megléte elegendő okot ad nekik, hogy kolóniát létesítsenek egy adott helyen, ezek hiányában továbbállnak. Mindezekből kiderül, hogy alapvető prioritás lakókörnyezetünk tisztántartása, az élelmiszerforrások elvágása fontos megelőző intézkedés a patkányok elszaporodását illetően. Sajnos azokra a rágcsálókra ez nem vonatkozik, akik már befészkeltek. A gyakorlatban kövesse az alábbi tippeket:

 • Minden élelmiszert zárható edényben tároljon, ne hagyjon elől fedetlenül semmit.
 • Az ősz beálltával takarítson be minden a kertben fellelhető élelmiszerforrást, zöldségek, gyümölcsök, magvak stb.
 • Amennyiben állatokat tart, azok eledelét sem szabad kint hagyni.
 • A konyhai hulladékot zárható szeméttárolóba tegye, azt rendszeresen ürítse és tisztítsa.
 • Komposztáló megléte esetén alaposan olvasson utána annak megfelelő kezelésével kapcsolatban. A jól karbantartott komposzt kevésbé vonzza az éhes rágcsálókat.

Meleg, száraz helyekre való bejutás

A hideg időjárás beköszöntével a patkányok is szárazabb, melegebb helyeket keresnek fel áttelelés céljából. Padlás, pince, garázs és a melléképületek mind-mind alkalmasak erre a célra. Napjainkban már a szigetelésbe is befészkelnek, sőt a gipszkartonnal burkolt ingatlanoknál gyakori jelenség a két fal között lévő légrésben való megjelenésük. Vizsgáljuk meg közelebbről, hogyan kerülhető el mindez.

Legyen az melléképület, pince vagy padlás, a behatolást segítő tényezők kiküszöbölésével megelőzhető a patkányok elszaporodása ingatlanunkban.

 • Rendszeresen ellenőrizzük házunk általános műszaki állapotát. Javítsuk ki a törött, repedezett falat, a falban átfutó csövek mellett töltsük ki a hézagokat – ha van ilyen.
 • Az ereszek alatt keressünk nyílást, szükség szerint zárjuk le. Az elmozdult, törött cserepeket cseréljük ki.
 • Nézzük meg az ajtók állapotát is, bármilyen apró rést orvosoljunk.
 • A házon belül a padló állapotát vizsgáljuk meg amennyiben van rá esély, hogy ott jutnak be.
 • Városi társasházakban jellemzően a nyitva hagyott nyílászárókon vagy a csatornarendszeren keresztül jutnak be a patkányok, ezért érdemes a toalett tetejét lehajtva tartani, ajtót és ablakot pedig zárva tartani vagy védőhálóval ellátni.
 • Vizsgáljuk meg alaposan az ablakokat is, a rések gyakori bejutási pontok a rágcsálók számára. Ellenőrizzük ezeket és javítsuk ki. Ablakok esetén fontos, hogy a keretek és az ablakpárkány is jól zárjanak.
 • Ellenőrizzük a lábazatot és a falakat, ahol lehetnek rések és hézagok, amelyeken keresztül a rágcsálók bejuthatnak. Használjunk megfelelő falazóanyagot, sűrűn szövött fémhálót ezek kijavítására.
 • A rendszeres karbantartás fontos, ugyanis az idő múlásával az anyagok kopnak és repedhetnek, így fontos, hogy rendszeresen vizsgáljuk állapotukat.
 • Ellenőrizzük ezeket a területeket legalább évente egyszer, és cselekedjünk azonnal, ha problémát észlelünk.
 • Ha nem biztos abban, hogy hol találhatók a bejutási pontok vagy a probléma súlyosabb, mint gondolná, érdemes lehet szakember segítségét kérni.

A rendezett kert fontossága

Az udvar rendben tartása nem csak esztétikai szempontból fontos, de a nem kívánatos rágcsálók távol tartásában is jelentős szereppel bír. A túlburjánzott növények, a felesleges dolgok felhalmozása mind elősegítik a patkányok megtelepedését. A rendezettség segít megelőzni a megjelenésüket, csökkentve ezzel a kárpotenciált és az egészségügyi kockázatot. Rendszeresen gondozzuk kertünket, a magas fű és a bozót ideális rejtekhelyet nyújthat a rágcsálóknak és megnehezíti számunkra, hogy időben észleljük őket.

Állattartás

Minden állattartó kötelessége megismerni a helyes állattartásra vonatkozó jogszabályokat, illetve gondoskodnia kell a rágcsálók megtelepedésének és elszaporodásának meggátolásáról. Rendszeres irtással és megelőzéssel kapcsolatban cselekednie kell. A nem megfelelő élettér és az állatok lakhelyének elhanyagolása bizony alapos okot ad a patkányok megjelenésének és elszaporodásának. Nézzük meg mit lehet ez ellen tenni:

 • Az udvarban tartott állatoknak legyen saját lekerített területük, ne közvetlenül a lakóház közelében legyenek.
 • Az állateledelt lezárt műanyag tárolókban tartsuk, bár nem mindig kivitelezhető, de a lehetőségekhez mérten etetés után ne hagyjuk kint a maradékot.
 • Rendszeresen takarítsuk a területet, ez alapvető megelőzési feladat.
 • Folyamatosan ellenőrizzük a rágcsálókra utaló jeleket, a gyanú legkisebb jeleit tapasztalva kezdjük meg irtásukat
 • Amennyiben túlnőtt a feladat rajtunk, kérjük szakember segítségét

Napjainkban számos lehetőség létezik a patkányok irtásával kapcsolatban. Léteznek kémiai és bio módszerek egyaránt. Állatartók közül sokan preferálják a vegyszermentes irtást, ami nem jelent veszélyt állataikra nézve és a környezetet sem szennyezi. Ennek egyik formája a patkányirtás vadászgörénnyel, mely egy már beköltözött nagyobb kolónia felszámolására ajánlott.

error: Content is protected !!