Mennyit alszik egy macska?

mennyit alszik egy macska

Ha az alvás olimpiai sportág lenne, a macskák biztos befutók lennének. Az embereknek sokszor az az érzése, hogy a cicák átalusszák az egész napot. Mennyit alszik egy macska, hány órát tölt egy nap szundikálással?

Mennyit alszik egy macska?

A macskák átlagosan 15 órát alszanak egy nap, de ez akár 20 óra is lehet!

Azt, hogy mennyit alszik egy cica, több minden befolyásolja.

A macskák kora is hatással van arra, hogy mennyit alszanak, nincs ez másként az embereknél sem. Az újszülöttek szinte egész nap alszanak, a kiscicák kb. 20-22 órát alszanak egy nap, amint belépnek a tinédzser korba, egyre aktívabbá válnak, és csökken az alvási idejük is. Az idősebb cicák már nehezebben mozognak, kevésbé aktívak, így ők is többet alszanak, kb. 20 órát.

A hideg, esős időben is többet alszanak a cicák.

Miért alszanak sokat a macskák?

Az, hogy mi számít soknak, nézőpont kérdése. Mi emberek általában a saját életstílusunkhoz hasonlítjuk a dolgokat, és az emberek átlagos napi 8-9 óra alvásához képest, a macskák tényleg sokat alszanak. De ők nem emberek!

A macskák nappal alusszák a legtöbbet, ezért is tűnik nekünk embereknek ez olyan soknak, hiszen azt látjuk, hogy amíg mi ébren vagyunk, ők mindig alszanak.

Ennek az az oka, hogy a macskák ragadozók, ezért természetükből adódóan éjszaka aktívabbak, hiszen amikor a vadonban éltek, ilyenkor tudtak vadászni. A nappali alvással készültek fel, pihentek rá az éjszakai vadászatra.

A házi cicáknak ugyan már nem kell éjszakai vadászatra indulniuk, hogy zsákmányt szerezzenek, de sok mindenben hasonlóan viselkednek, mint a vadon élő rokonaik, az oroszlánok vagy tigrisek. Mivel a vadászathoz sok energiára van szükség, ezért napközben sokat alszanak, hogy feltöltsék az energiaraktáraikat.

Túl sokat alszik a macskám?

Az előzőekből is látszódik, hogy a macskák alapból sokat alszanak. Akkor lehet probléma, ha a cicának megváltoznak az alvási szokásai. Tehát a korábbiakhoz képest sokkal többet, vagy kevesebbet alszik. Ha egyéb tüneteket is észlelünk, megváltozik a cica viselkedése,  vagy például étvágytalanság, bágyadtság, macska hasmenés jelenik meg, mindenképpen vigyük el állatorvoshoz.

Mennyit alszik egy kutya? Katt ide és megtudod!

error: Content is protected !!