Mennyit alszik egy kutya?

mennyit alszik egy kutya

Azt tudjuk, hogy a felnőtt embereknek napi 7-9 óra alvásra van szükségük. De mennyit alszik egy kutya? Emberi mértékkel nézve, úgy tűnhet, hogy a kutyák sokkal többet alszanak. Mennyi az annyi?

Mennyit alszik egy kutya?

Azt a kérdést, hogy hány órát alszik egy kutya nem lehet egyetlen számmal megválaszolni, hiszen a kutya kora, életmódja, környezete, fajtája mind befolyásolják az alvási szokásait.

Általánosságban elmondható, hogy egy felnőtt kutya napi 12-14 órát alszik.

Ezzel a számmal még csak nem is listavezetők, a macskák például még ennél is többet alszanak.

Mennyit alszik egy kölyökkutya?

A kor is nagyban befolyásolja a szükséges alvás mennyiségét. A kölyökkutyák többet alszanak, ez nem meglepő, hiszen a csecsemők is többet alszanak, mint a felnőttek. A kiskutyák napi 15-20 órát alszanak, hogy megfelelően fejlődjön az idegrendszerük, az izmaik és immunrendszerük. Kb. 1 éves korukra már annyit alszanak, mint a felnőtt kutyák.

kiskutyák alszanak

Mi a helyzet az idős kutyákkal?

Az idősebb kutyák is többet alszanak valamivel, hiszen kevésbé aktívak, kevesebb már az energiájuk, ezért több pihenésre van szükségük.

A méret is számít

A nagyobb testű kutyák, mint például az újfundlandi vagy bernáthegyi igazi álomszuszékok, és több időt töltenek alvással, mint a kisebb testű társaik.

A munkakutyák például kevesebbet alszanak, hiszen nekik folyamatosan készenlétben kell lenniük.

Miért alszanak ilyen sokat a kutyák?

A kutyák teljesen máshogy alszanak, mint az emberek, ezért van szükségük több alvásra.

Mi egyfázisú alvók vagyunk, azaz egy alkalommal hosszabb időt töltünk alvással. Ezzel szemben a kutyák többfázisú alvók, többször alszanak kevesebbet.

A kutyák éber alvók, alvás közben is felpattannak, ha mondjuk csengetnek, vagy a szomszéd kutyák ugatnak. Emiatt is van szükségük több alvással töltött időre.

Mikor kell aggódni?

Önmagában az a tény, hogy sokat alszik egy kutya nem jelent problémát.

De ha megváltoznak az alvási szokásai, például sokkal többet alszik, mint korábban, és ehhez egyéb tünetek is társulnak, étvágytalanság, kedvetlenség akkor érdemes állatorvoshoz vinni.

error: Content is protected !!