A kutya nevének megtanítása

a kutya nevének megtanítása

Leghűségesebb társaink, a kutyák nem maradhatnak név nélkül, hiszen hosszú éveken át elkísérnek bennünket és bizony valahogy meg kell szólítanunk őket. A kölyök befogadásakor tehát az lesz az első feladatod, hogy elnevezd a kedvencedet és mielőbb megtanítsd neki a nevét.

A későbbiekben ez lesz a szó, amit saját magával azonosítani képes, és a neve felhangzásakor tudni fogja, hogy a gazdi tőle szeretne valamit. Amikor a kutya már hallgat a nevére, akkor megkezdheted a kutya hatékony oktatását és nevelését, melyhez rengeteg segítő tartalmat kínál a dogx.hu weboldal.

Mennyire egyszerű megtanítani a kutyának a nevét?

A kutyák alapvetően nagyon fogékonyak az újdonságokra, a tréningre és mindenre, ami szeretett gazdájukkal összefüggésbe hozható. Igénylik a következetességet a kiszámíthatóságot és a szabályokat.

Kölyökkorban a picik még nehezen képesek koncentrálni, szinte bármi képes elterelni a figyelmüket. A kutya nevének megtanítása csupán néhány egyszerű lépésen keresztül könnyedén megtanítható.

Az oktatáshoz nem lesz másra szükséged, mint egy csendes környezethez, néhány jutalomfalathoz, és egy egyszerű gyakorlatsor ismétléshez. Amikor a kutya már felfigyel a saját nevére, akkor már zajosabb, ingerdúsabb környezetben is megkezdhetjük vele a gyakorlást, így biztos és stabil tudást szerezhet.

Fontos, hogy a kutya nevét soha ne ismételjük feleslegesen és ne kiabáljunk, amikor kiejtjük, mert ezzel negatív tapasztalatokat társít az eb.

Mennyi idő, amíg megtanulja a kutya a nevét?

A névadást követően a kutyával azonnal meg kell kezdeni a tréninget. Az oktatást naponta többször megismételve mindössze néhány nap szükséges ahhoz, hogy a kutya megtanulja a nevét és berögzüljön a megszólítását célzó szó.

A kölyköket nem szabad sürgetni a tanulásban, hiszen a cél az, hogy örömüket leljék a feladatok és trükkök elsajátításában a későbbiekben is.

Minél intenzívebben, gyakrabban ismétlődik a név megtanítása és minél jobban élvezi a kutya a tanulás folyamatát a finom falatoknak és dicséretnek köszönhetően, annál hamarabb tanulja meg a saját nevét.

Milyen nevet érdemes választani?

A kutya nevének kiválasztása kulcsfontosságú, nemcsak azért, mert ezzel a névvel illetjük a kedvencünket a következő években, hanem mert a kutya megértését is segíti a jól megválasztott név.

Négylábú barátaink jobban megértik a rövid kifejezéseket, ezért törekedj arra, hogy legfeljebb két szótagból álló nevet válassz neki, mely maximum 1 vagy 2 magánhangzót tartalmaz. A kutyák nehezen tesznek különbséget a hasonló hangzású szavak között, ezért olyan nevet célszerű keríteni, amit nem tud mással összetéveszteni.

A neveknél érdemes kerülni azoknak a tárgyaknak a neveit, amit gyakran használunk, például a Labda vagy Cipő, és azokat melyek összekeverhetők bármely általunk használt vezényszóval, mint az Mekszi, ami könnyen úgy hangozhat, mint a “fekszik” parancs.

A jó név ritmusos, rövid és vidám hangzású, mint a Buksi, vagy Füge, de akár szótagismétléses szerkezetű is lehet, mint a Sziszi vagy Pepe, mert ezeket jegyzik meg leghamarabb az ebek. A magas hangrendű szavak, mint Lili pozitív hangzásuk miatt előnyösebbek lehetnek, de a mély hangrendű szavak is beválhatnak, ha elég pattogós a hangzásuk, mint a Bodza név esetében.

Fontos, hogy addig, amíg a kutya nem sajátítja el magabiztosan a saját nevét, addig ne kezdjük el becézni, mert azzal összezavarhatjuk kedvencünket. Minden kutyának kell egy olyan név, amire mindig hallgat, különösen vészhelyzet esetén.

Zárszó

A kutyák nevének kiválasztása központi kérdés minden gazdi életében. A jól megválasztott név segíthet abban, hogy a kutya könnyebben megtanulja a nevét és magára ismerjen, amikor szólítjuk őt.

Névválasztáskor érdemes rövid, vidám hangzású neveket választani, melyeket a kutya nem tud más megnevezésekkel vagy vezényszavakkal összetéveszteni.

Nem árt, ha olyan nevet választunk, ami illik a kutya megjelenéséhez és habitusához, de bármilyen frappáns név megteszi, ami könnyen megjegyezhető. Gyakorlással néhány nap elengedő lehet ahhoz, hogy kedvencünk egy életre megtanulja a nevét, melyen egész életében szólítani fogjuk.

error: Content is protected !!