Ha egészséges, boldog cicát szeretne, ajándékozza meg egy kaparófával

macska kaparófa

Ha egészséges boldog cicát szeretne, akkor nem csak a megfelelő macskaeledelről, itatótálról vagy alomtálcáról kell gondoskodni, hanem a kaparófáról is! Eláruljuk, hogy miért!

A macska kaparni fog

A macskák mindennapi életének szerves része, hogy élesítik a karmukat, és ezt kaparással tudják megtenni. Ez egy teljesen ösztönös viselkedés, ami ragadozó természetükből fakad, ezért nem lehet a cicákat a kaparásól leszoktatni, vagy korlátozni őket. A legjobb megoldás, ha lehetőséget teremtünk a macskáknak a kaparáshoz, és ezt a lehetőséget egy kaparófa tudja biztosítani.

Miért jó beszerezni egy kaparófát?

A kaparófa nem csak a cicáknak tesz jót, hanem a gazdiknak, ugyanis a kaparófa segít megvédeni a bútorok épségét. Bár a kinti macskáknak van lehetősége a természetben megoldani a körömélesítést, a tapasztalatok szerint a kinti cicák is hajlmosak a lakásban lévő bútorokat is kaparni. A benti cicáknak meg nincs is más lehetőségük, mint a lakásban élesíteni a körmeiket. És ha nem találnak más lehetőséget, akkor a bútoraink fogják bánni. Ezt megelőzendő jobban járunk, ha beszerzünk egy kaparófát, ahol kiélhetik ösztöneiket.

A macska egészségének is jót tesz a kaparófa, mert formában tudja vele tartani a karmait, kiváló testmozgás, ami benti cicák számára különösen fontos. Ezen kívül jó stresszlevezető tevékenység, így a cica nyugdtabb, kiegyensúlyozottabb lesz.

Milyen a jó kaparófa?

Az a legjobb, ha a kaparófa olyan élményt tud nyújtani, mint egy természetes fatörzs. Így a legjobbak a természetes anyagból (fa, szizál) készült kaparófák.

Az ideális kaparófa kiválasztásához figyeljük meg a cicánk viselkedését. Ha a szék lábát szereti kaparni, akkor számára egy fa kaparófa lesz a legjobb választás. Ha inkább a kanapé szövetében élesíti a körmeit, akkor egy kárpitozott kaparófa lesz neki való.

A kaparófa méretére is figyelmet kell fordítani, minimum 10 centiméterrel legyen nagyobb, mint a kinyújtózott macska.

A kaparófa elhelyezésénél figyeljünk arra, hogy ne törékeny berendezések, tévé közelébe helyezzük, és lehetőleg ne legyen közel a bútorokhoz. Ha magában áll a kaparófa, azt a cicák jobban kedvelik, kényelmesebb használniuk.

A cicák azt is imádják, ha kaparófa az ablak közelében helyezkedik el, mert akkor az ablakból tudják figyelni a madarakat, sétáló embereket. Ha megoldható, akkor az ablak mellé tegyük. Nincs más hátra, mint kiválasztani a legszimpatikusabb kaparófát például a www.hawaj.hu webáruházban.

error: Content is protected !!