Miért legyél állatgondozó?

állatgondozó munkája

Az állatgondozók állatkertekben, akváriumokban és vidámparkokban gondozzák az állatokat. Készíthetnek étkezési tervet az állatok számára, tisztíthatják az állatok ketreceit, és jelenthetik a sérüléseket vagy a szokatlan viselkedést. Válaszolhatnak a közönség kérdéseire is, és a tanulmányi kirándulások során kapcsolatba léphetnek a diákokkal és az osztályokkal. Egyes állattartók az állatok széles csoportjaival, például madarakkal, emlősökkel és hüllőkkel foglalkoznak, míg mások alcsoportokra, például főemlősökre vagy macskákra specializálódnak. Egyes munkafeladatok, mint például a ketrecek tisztítása vagy az ápolás, kellemetlenek lehetnek. Mindig fennáll annak a veszélye is, hogy egy megrémült vagy agresszív állat megsérül.

Ez a karrierút nem kínál különösebben magas fizetést, de az állások igen keresettek a terület által nyújtott egyedülálló lehetőségek és tapasztalatok miatt. Ezért egy állatgondozói tanfolyam Budapesten szintén rendkívül népszerű.

Segédkezhetnek a szaporodási eljárásokban is, és fiatal állatokat nevelhetnek fel az állatkertjükben tartott veszélyeztetett fajok szaporítása érdekében.

Nézzük meg, hogy mit csinálnak pontosan és mivel kell számolnia annak, aki erre a szakmára vállalkozik.

Mik a feladatai egy állatgondozónak az állatkertben?

Az állatgondozók olyan állatszakemberek, akik felelősek védenceik egészségének megőrzéséért, valamint élőhelyük megfelelő karbantartásáért. Az állatgondozó feladatai általában a következők.

Állatkerti gondozóként a következőkre lesz szükséged:

 • tisztán, baktériummentesen és biztonságosan biztosítva tartod az állatok ketreceit.
 • elkészíteni a táplálékot, például pelletet, friss termékeket, húst vagy szénát, és beadni a gyógyszereket.
 • az állatok megfigyelése és a baj vagy betegség jeleinek ellenőrzése.
 • a természetes élőhelyhez minél közelebb álló környezetet tervezni, építeni és javítani.
 • kreatív ötleteket kell kidolgoznia a környezet gazdagítására, hogy az állatok aktívak és érdeklődőek maradjanak a környezetük iránt.
 • együttműködik más szakemberekkel, például állatorvosokkal
 • a látogatók oktatása azáltal, hogy élő állatokkal végzett bemutatók, előadások, túrák és látogatói élmények révén megosztja az állatokkal kapcsolatos ismereteit.
 • naponta részletes nyilvántartást vezet a viselkedésről, táplálkozási szokásokról, születésekről, halálesetekről és egyéb eseményekről.
 • segíthet a tenyésztési eljárásokban és a fiatal állatok felnevelésében, különösen a veszélyeztetett fajok esetében.
 • betanítja az állatok viselkedését, hogy az etetés, a gyógyszerezés és a megfigyelés egyszerű és biztonságos legyen.
 • gyógyszerek beadása
 • az állatok tartási helyének tisztítása és karbantartása.
 • a szokatlan viselkedésbeli változások jelentése a vezetőknek vagy az állatorvosoknak.
 • segítségnyújtás az állatorvosi eljárásokban
 • részletes nyilvántartás vezetése
 • az állatgondozók számos állatkertben és parkban szerepet játszanak a közönségnek kínált oktatási programokban. Ezek a programok elősegítik a természetvédelmet, és lehetőséget adnak az állattartóknak arra, hogy megosszák az állatokkal kapcsolatos ismereteiket. Az előadások a fajoktól függően élő állatokkal történő bemutatókat is tartalmazhatnak.

Miért érdemes vagy éppen nem érdemes állatgondozónak tanulni?

Lehetőséget kapsz arra, hogy szoros és bizalomteljes kapcsolatot alakíts ki az állatokkal, és kritikus szerepet játszhatsz a védelmükben. Egyes állattartók nemzetközi hírnevet szereznek szakértelmüknek köszönhetően.

Hosszú órákat kell majd dolgozni, hétvégén és korai kezdéssel. A napi feladatok ismétlődőek és fizikailag megterhelőek lehetnek, a munkakör nagy részét a slagok, súrolás, söprés és fertőtlenítés teszi ki.

A legtöbb állatgyűjteményben az állattartók és az állatok közötti fizikai kapcsolat minimális. A túlzott szeretet vagy az állatkerti állatok háziállatként való kezelése megváltoztathatja viselkedésüket, és hatással lehet a szaporodás sikerére. Ennek ellenére erős kötődést alakíthatsz ki a gondozott állatokkal, ami érzelmileg megnehezítheti, amikor az állatokat más gyűjteménybe költöztetik, vagy amikor életük végére érnek.

Állatkertek országszerte találhatók városi és vidéki környezetben. Előfordulhat, hogy az előrelépéshez vagy az egyes állatokkal végzett munkára való szakosodáshoz át kell költözni.

error: Content is protected !!