Hogyan lehet a lovak színét megállapítani?

lovak színei

A lovak színeit pontosan megállapítani nem egyszerű feladat, már csak azért is, mert egészen máshogy nevezzük őket “hivatalos” nevükön, mint a színeket általában véve. Ráadásul vannak átfedések az egyes színek között. Muszáj végigvennünk első körben, hogy milyen ló alapszínek vannak egyáltalán, hogy néznek ki ezek ahhoz, hogy meg tudjuk különböztetni egymástól őket. Illetve érdemes azt is tudni, hogy melyik színt melyikkel szokták leginkább összekeverni.

Kezdjük az egyszerűbbekkel

Fekete: teljesen fekete színű lovakat nevezik fekete lovaknak.

fekete ló
fekete ló

Szürke: valójában fehér is lehet, fehértől a sötét szürkéig rengeteg árnyalata létezik.

szürke ló
szürke ló

Sárga: ez a ló lehet egészen csokoládééban színű vagy világos homokszínű vagy éppen vöröses, fontos, hogy farka és a sörénye mindig a szőrrel azonos színű.

sárga ló
sárga ló

Innentől bonyolódik a helyzet, de muszáj a többi színt is megismerni

Pej: Az ilyen ló ugyanazokban a színekben pompázhat mint a sárga, fontos különbség azonban hogy farka és sörénye fekete.

pej ló
pej ló

Fakó: A pejnél világosabb színű kopottas sárgásbarna, szürkés vagy szürkésbarna, fekete hosszú szőrökkel és fekete hátcsíkkal.

Deres: A ló szőrébe fehér szálak vegyülnek, ezért nevezik deresnek, feje és lába ugyanolyan színű mint a teste.

deres ló

Tarka: Ez a ló mindig foltos, foltjai bármilyen színűek lehetnek.

tarka ló

A fentiek az alapszínek, de ezek tényleg csak alapok, mert ezen túl az egyes színeken belül is rengeteg alváltozat létezik, igen széles színskálán. És bár a színek az állatok genetikájától függnek, laikus szemlélőként nagyon könnyű összetéveszteni őket.

Például egy feketét megkülönböztetni egy nagyon sötét csokoládé színű sárgától már nem kis kihívás, pedig az egyiket feketének, a másikat pedig sárgának nevezzük.

A fakó színt pedig sokszor a pejjel lehet keverni, a különbség, hogy a fakó hátán fekete csík húzódik végig, míg a pejnél ez hiányzik.

Ha még többet szeretnél megtudni a lovak színeiről, illetve segítségre van szükséged, keresd fel a lovasmania.hu ide vonatkozó részletes cikkeit. Találsz itt még ezen kívül rengeteg hasznos információt a lófajtákról, érdekességeket híres lovakról, lovas meséket, verseket, mondókákat, lovas idézeteket.

error: Content is protected !!