Állatnevek https://allatnevek.hu kutya nevek, cica nevek, kisállatnevek Tue, 19 Jul 2022 08:03:30 +0000 hu hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.9.3 https://allatnevek.hu/wp-content/uploads/cropped-allatnevek_favicon-32x32.jpg Állatnevek https://allatnevek.hu 32 32 A kutya nevének megtanítása https://allatnevek.hu/a-kutya-nevenek-megtanitasa/ Tue, 19 Jul 2022 08:03:30 +0000 https://allatnevek.hu/?p=1047 Leghűségesebb társaink, a kutyák nem maradhatnak név nélkül, hiszen hosszú éveken át elkísérnek bennünket és bizony valahogy meg kell szólítanunk őket. A kölyök befogadásakor tehát az lesz az első feladatod, hogy elnevezd a kedvencedet és mielőbb megtanítsd neki a nevét. A későbbiekben ez lesz a szó, amit saját magával azonosítani képes, és a neve felhangzásakor […]

The post A kutya nevének megtanítása appeared first on Állatnevek.

]]>
Leghűségesebb társaink, a kutyák nem maradhatnak név nélkül, hiszen hosszú éveken át elkísérnek bennünket és bizony valahogy meg kell szólítanunk őket. A kölyök befogadásakor tehát az lesz az első feladatod, hogy elnevezd a kedvencedet és mielőbb megtanítsd neki a nevét.

A későbbiekben ez lesz a szó, amit saját magával azonosítani képes, és a neve felhangzásakor tudni fogja, hogy a gazdi tőle szeretne valamit. Amikor a kutya már hallgat a nevére, akkor megkezdheted a kutya hatékony oktatását és nevelését, melyhez rengeteg segítő tartalmat kínál a dogx.hu weboldal.

Mennyire egyszerű megtanítani a kutyának a nevét?

A kutyák alapvetően nagyon fogékonyak az újdonságokra, a tréningre és mindenre, ami szeretett gazdájukkal összefüggésbe hozható. Igénylik a következetességet a kiszámíthatóságot és a szabályokat.

Kölyökkorban a picik még nehezen képesek koncentrálni, szinte bármi képes elterelni a figyelmüket. A kutya nevének megtanítása csupán néhány egyszerű lépésen keresztül könnyedén megtanítható.

Az oktatáshoz nem lesz másra szükséged, mint egy csendes környezethez, néhány jutalomfalathoz, és egy egyszerű gyakorlatsor ismétléshez. Amikor a kutya már felfigyel a saját nevére, akkor már zajosabb, ingerdúsabb környezetben is megkezdhetjük vele a gyakorlást, így biztos és stabil tudást szerezhet.

Fontos, hogy a kutya nevét soha ne ismételjük feleslegesen és ne kiabáljunk, amikor kiejtjük, mert ezzel negatív tapasztalatokat társít az eb.

Mennyi idő, amíg megtanulja a kutya a nevét?

A névadást követően a kutyával azonnal meg kell kezdeni a tréninget. Az oktatást naponta többször megismételve mindössze néhány nap szükséges ahhoz, hogy a kutya megtanulja a nevét és berögzüljön a megszólítását célzó szó.

A kölyköket nem szabad sürgetni a tanulásban, hiszen a cél az, hogy örömüket leljék a feladatok és trükkök elsajátításában a későbbiekben is.

Minél intenzívebben, gyakrabban ismétlődik a név megtanítása és minél jobban élvezi a kutya a tanulás folyamatát a finom falatoknak és dicséretnek köszönhetően, annál hamarabb tanulja meg a saját nevét.

Milyen nevet érdemes választani?

A kutya nevének kiválasztása kulcsfontosságú, nemcsak azért, mert ezzel a névvel illetjük a kedvencünket a következő években, hanem mert a kutya megértését is segíti a jól megválasztott név.

Négylábú barátaink jobban megértik a rövid kifejezéseket, ezért törekedj arra, hogy legfeljebb két szótagból álló nevet válassz neki, mely maximum 1 vagy 2 magánhangzót tartalmaz. A kutyák nehezen tesznek különbséget a hasonló hangzású szavak között, ezért olyan nevet célszerű keríteni, amit nem tud mással összetéveszteni.

A neveknél érdemes kerülni azoknak a tárgyaknak a neveit, amit gyakran használunk, például a Labda vagy Cipő, és azokat melyek összekeverhetők bármely általunk használt vezényszóval, mint az Mekszi, ami könnyen úgy hangozhat, mint a “fekszik” parancs.

A jó név ritmusos, rövid és vidám hangzású, mint a Buksi, vagy Füge, de akár szótagismétléses szerkezetű is lehet, mint a Sziszi vagy Pepe, mert ezeket jegyzik meg leghamarabb az ebek. A magas hangrendű szavak, mint Lili pozitív hangzásuk miatt előnyösebbek lehetnek, de a mély hangrendű szavak is beválhatnak, ha elég pattogós a hangzásuk, mint a Bodza név esetében.

Fontos, hogy addig, amíg a kutya nem sajátítja el magabiztosan a saját nevét, addig ne kezdjük el becézni, mert azzal összezavarhatjuk kedvencünket. Minden kutyának kell egy olyan név, amire mindig hallgat, különösen vészhelyzet esetén.

Zárszó

A kutyák nevének kiválasztása központi kérdés minden gazdi életében. A jól megválasztott név segíthet abban, hogy a kutya könnyebben megtanulja a nevét és magára ismerjen, amikor szólítjuk őt.

Névválasztáskor érdemes rövid, vidám hangzású neveket választani, melyeket a kutya nem tud más megnevezésekkel vagy vezényszavakkal összetéveszteni.

Nem árt, ha olyan nevet választunk, ami illik a kutya megjelenéséhez és habitusához, de bármilyen frappáns név megteszi, ami könnyen megjegyezhető. Gyakorlással néhány nap elengedő lehet ahhoz, hogy kedvencünk egy életre megtanulja a nevét, melyen egész életében szólítani fogjuk.

The post A kutya nevének megtanítása appeared first on Állatnevek.

]]>
Hogyan lehet a lovak színét megállapítani? https://allatnevek.hu/hogyan-lehet-a-lovak-szinet-megallapitani/ Tue, 05 Jul 2022 14:04:04 +0000 https://allatnevek.hu/?p=1037 A lovak színeit pontosan megállapítani nem egyszerű feladat, már csak azért is, mert egészen máshogy nevezzük őket “hivatalos” nevükön, mint a színeket általában véve. Ráadásul vannak átfedések az egyes színek között. Muszáj végigvennünk első körben, hogy milyen ló alapszínek vannak egyáltalán, hogy néznek ki ezek ahhoz, hogy meg tudjuk különböztetni egymástól őket. Illetve érdemes azt […]

The post Hogyan lehet a lovak színét megállapítani? appeared first on Állatnevek.

]]>
A lovak színeit pontosan megállapítani nem egyszerű feladat, már csak azért is, mert egészen máshogy nevezzük őket “hivatalos” nevükön, mint a színeket általában véve. Ráadásul vannak átfedések az egyes színek között. Muszáj végigvennünk első körben, hogy milyen ló alapszínek vannak egyáltalán, hogy néznek ki ezek ahhoz, hogy meg tudjuk különböztetni egymástól őket. Illetve érdemes azt is tudni, hogy melyik színt melyikkel szokták leginkább összekeverni.

Kezdjük az egyszerűbbekkel

Fekete: teljesen fekete színű lovakat nevezik fekete lovaknak.

fekete ló
fekete ló

Szürke: valójában fehér is lehet, fehértől a sötét szürkéig rengeteg árnyalata létezik.

szürke ló
szürke ló

Sárga: ez a ló lehet egészen csokoládééban színű vagy világos homokszínű vagy éppen vöröses, fontos, hogy farka és a sörénye mindig a szőrrel azonos színű.

sárga ló
sárga ló

Innentől bonyolódik a helyzet, de muszáj a többi színt is megismerni

Pej: Az ilyen ló ugyanazokban a színekben pompázhat mint a sárga, fontos különbség azonban hogy farka és sörénye fekete.

pej ló
pej ló

Fakó: A pejnél világosabb színű kopottas sárgásbarna, szürkés vagy szürkésbarna, fekete hosszú szőrökkel és fekete hátcsíkkal.

Deres: A ló szőrébe fehér szálak vegyülnek, ezért nevezik deresnek, feje és lába ugyanolyan színű mint a teste.

deres ló

Tarka: Ez a ló mindig foltos, foltjai bármilyen színűek lehetnek.

tarka ló

A fentiek az alapszínek, de ezek tényleg csak alapok, mert ezen túl az egyes színeken belül is rengeteg alváltozat létezik, igen széles színskálán. És bár a színek az állatok genetikájától függnek, laikus szemlélőként nagyon könnyű összetéveszteni őket.

Például egy feketét megkülönböztetni egy nagyon sötét csokoládé színű sárgától már nem kis kihívás, pedig az egyiket feketének, a másikat pedig sárgának nevezzük.

A fakó színt pedig sokszor a pejjel lehet keverni, a különbség, hogy a fakó hátán fekete csík húzódik végig, míg a pejnél ez hiányzik.

Ha még többet szeretnél megtudni a lovak színeiről, illetve segítségre van szükséged, keresd fel a lovasmania.hu ide vonatkozó részletes cikkeit. Találsz itt még ezen kívül rengeteg hasznos információt a lófajtákról, érdekességeket híres lovakról, lovas meséket, verseket, mondókákat, lovas idézeteket.

The post Hogyan lehet a lovak színét megállapítani? appeared first on Állatnevek.

]]>
Nyuszis versek, nyuszis mondókák https://allatnevek.hu/nyuszis-versek-nyuszis-mondokak/ Mon, 04 Apr 2022 16:38:34 +0000 https://allatnevek.hu/?p=1030 Nyuszis versek, nyuszis mondókák gyűjteménye kicsiknek, bölcsiseknek, ovisoknak, gyerekeknek. Nyuszis versek, nyuszis mondókák Felmászott a nyúl a fára, csizmát húzott a lábára. Kalapot tett a fejére, ne süssön a nap a szemébe. *** Szürke bundás kicsi nyúl, Tapsi füle lekonyul, Meglapul a szénába’, Meg se mozdul négy lába. Hermann Marika: Nyuszika és a kiscsibe Nézd […]

The post Nyuszis versek, nyuszis mondókák appeared first on Állatnevek.

]]>
Nyuszis versek, nyuszis mondókák gyűjteménye kicsiknek, bölcsiseknek, ovisoknak, gyerekeknek.

Nyuszis versek, nyuszis mondókák

Felmászott a nyúl a fára,
csizmát húzott a lábára.
Kalapot tett a fejére,
ne süssön a nap a szemébe.

***

Szürke bundás kicsi nyúl,
Tapsi füle lekonyul,
Meglapul a szénába’,
Meg se mozdul négy lába.

Hermann Marika: Nyuszika és a kiscsibe

Nézd ott szalad a nyuszika,
Libeg, lobog a füle
Utána fut a kis csibe,
Tojással a kezébe.

Fordulj vissza, te nyuszika,
Itt a húsvét, kopogtat,
Fesd pirosra ezt a tojást
Nehogy én elhervadjak!

 

Hermann Marika: Barkafa

Egyik reggel Nyuszifül
csodálkozva kiáltott,
Anya nézd a fákon
nyuszi farok virágzott!
Nyuszi mam jót nevet,
nem jól látod lelkem.
A barkafa virágzik,
Odakünn a kertben.
Mire jó a barkafa?
Mama mondd meg nékem!
Szép hímes tojásokat,
Akasztunk rá lelkem.

***

Parton ül a két nyúl, kis nyúl, nagy nyúl,
Parton ül a két nyúl, kis nyúl, nagy nyúl.
Ugrabugrál, lyukba bujkál,
bukfencet hány, fűbe turkál,
Itt nyúl, ott nyúl, kis nyúl, nagy nyúl.

Tapsi füle szétáll, vígan sétál,
Tapsi füle szétáll, vígan sétál.
Ugrabugrál, lyukba bújkál,
bukfencet hány, fűbe turkál,
Erdőn réten, vígan sétál.

***

Nyuszi fülét hegyezi,
nagy bajuszát megpödri,
répát eszik, ropp, ropp, ropp,
nagyot ugrik, hopp, hopp, hopp.

***

Egy, kettő, három, négy,
te kis nyuszi hová mégy?
Se erdőre, se rétre, a szép tavasz elébe.

***

Nyuszi, nyuszi, nyulacskám,
Ne félj tőlem, nincs puskám!
Van ám nékem egyebem:
Zöld káposztalevelem.

Nyuszi Nusi
erdő járja,
tojást szed
a kosarába.

A tojások
örömükben,
ölelkeznek,
kosárölben.

***

Nyuszi Gyuszi fekszik árokban,
bojtos, hosszú füle van,
kicsi piros szeme van,
idenéz, odanéz, szétpislant.

***

Felmászott a nyúl a fára,
csizmát húzott a lábára.
Kalapot tett a fejére,
ne süssön a nap szemébe.

Csukás István: Nyuszi mese

Nyuszi, nyuszi vígan játszik,
csak a két nagy füle látszik.
Hajnal óta ugrál sorba,
rekettyébe, sombokorba.
Estére már nem bokázik.
iheg-liheg, lassan mászik.
Meg is eszik tíz-húsz torzsát,
vizet iszik három dézsát.

***

Nyuszi ül a fűben, szépen szundikálva,
Nyuszi talán beteg vagy, hogy már nem is ugorhatsz?
Nyuszi hopp, nyuszi hopp, máris egyet elkapott!

Melyik a kedvenc nyuszis versed, nyuszis mondókád?

Nézd meg ezeket is:

.

 

The post Nyuszis versek, nyuszis mondókák appeared first on Állatnevek.

]]>
Ha egészséges, boldog cicát szeretne, ajándékozza meg egy kaparófával https://allatnevek.hu/ha-egeszseges-boldog-cicat-szeretne-ajandekozza-meg-egy-kaparofaval/ Sun, 03 Apr 2022 13:13:08 +0000 https://allatnevek.hu/?p=1023 Ha egészséges boldog cicát szeretne, akkor nem csak a megfelelő macskaeledelről, itatótálról vagy alomtálcáról kell gondoskodni, hanem a kaparófáról is! Eláruljuk, hogy miért! A macska kaparni fog A macskák mindennapi életének szerves része, hogy élesítik a karmukat, és ezt kaparással tudják megtenni. Ez egy teljesen ösztönös viselkedés, ami ragadozó természetükből fakad, ezért nem lehet a […]

The post Ha egészséges, boldog cicát szeretne, ajándékozza meg egy kaparófával appeared first on Állatnevek.

]]>
Ha egészséges boldog cicát szeretne, akkor nem csak a megfelelő macskaeledelről, itatótálról vagy alomtálcáról kell gondoskodni, hanem a kaparófáról is! Eláruljuk, hogy miért!

A macska kaparni fog

A macskák mindennapi életének szerves része, hogy élesítik a karmukat, és ezt kaparással tudják megtenni. Ez egy teljesen ösztönös viselkedés, ami ragadozó természetükből fakad, ezért nem lehet a cicákat a kaparásól leszoktatni, vagy korlátozni őket. A legjobb megoldás, ha lehetőséget teremtünk a macskáknak a kaparáshoz, és ezt a lehetőséget egy kaparófa tudja biztosítani.

Miért jó beszerezni egy kaparófát?

A kaparófa nem csak a cicáknak tesz jót, hanem a gazdiknak, ugyanis a kaparófa segít megvédeni a bútorok épségét. Bár a kinti macskáknak van lehetősége a természetben megoldani a körömélesítést, a tapasztalatok szerint a kinti cicák is hajlmosak a lakásban lévő bútorokat is kaparni. A benti cicáknak meg nincs is más lehetőségük, mint a lakásban élesíteni a körmeiket. És ha nem találnak más lehetőséget, akkor a bútoraink fogják bánni. Ezt megelőzendő jobban járunk, ha beszerzünk egy kaparófát, ahol kiélhetik ösztöneiket.

A macska egészségének is jót tesz a kaparófa, mert formában tudja vele tartani a karmait, kiváló testmozgás, ami benti cicák számára különösen fontos. Ezen kívül jó stresszlevezető tevékenység, így a cica nyugdtabb, kiegyensúlyozottabb lesz.

Milyen a jó kaparófa?

Az a legjobb, ha a kaparófa olyan élményt tud nyújtani, mint egy természetes fatörzs. Így a legjobbak a természetes anyagból (fa, szizál) készült kaparófák.

Az ideális kaparófa kiválasztásához figyeljük meg a cicánk viselkedését. Ha a szék lábát szereti kaparni, akkor számára egy fa kaparófa lesz a legjobb választás. Ha inkább a kanapé szövetében élesíti a körmeit, akkor egy kárpitozott kaparófa lesz neki való.

A kaparófa méretére is figyelmet kell fordítani, minimum 10 centiméterrel legyen nagyobb, mint a kinyújtózott macska.

A kaparófa elhelyezésénél figyeljünk arra, hogy ne törékeny berendezések, tévé közelébe helyezzük, és lehetőleg ne legyen közel a bútorokhoz. Ha magában áll a kaparófa, azt a cicák jobban kedvelik, kényelmesebb használniuk.

A cicák azt is imádják, ha kaparófa az ablak közelében helyezkedik el, mert akkor az ablakból tudják figyelni a madarakat, sétáló embereket. Ha megoldható, akkor az ablak mellé tegyük. Nincs más hátra, mint kiválasztani a legszimpatikusabb kaparófát például a www.hawaj.hu webáruházban.

The post Ha egészséges, boldog cicát szeretne, ajándékozza meg egy kaparófával appeared first on Állatnevek.

]]>
A végső kutyanyakörv-kalauz: A tökéletes nyakörv kiválasztása kutyája számára https://allatnevek.hu/a-vegso-kutyanyakorv-kalauz-a-tokeletes-nyakorv-kivalasztasa-kutyaja-szamara/ Fri, 11 Feb 2022 19:33:38 +0000 https://allatnevek.hu/?p=1016 Sok kutyatulajdonos számára a kutyanyakörvnek nem biztos, hogy nagy jelentősége van. De általában sok kutyabarát is úgy véli, hogy a kutyanyakörv nagyon fontos darab a kutya ruhatárában. Sok kutyatulajdonos úgy dönt, hogy alaposan átgondolja, milyen típusú és kialakítású kutyanyakörvet szeretne beszerezni kutyájának. Néhányan úgy döntenek, hogy valami olyat szereznek be, ami stílusos vagy divatos, míg […]

The post A végső kutyanyakörv-kalauz: A tökéletes nyakörv kiválasztása kutyája számára appeared first on Állatnevek.

]]>
Sok kutyatulajdonos számára a kutyanyakörvnek nem biztos, hogy nagy jelentősége van. De általában sok kutyabarát is úgy véli, hogy a kutyanyakörv nagyon fontos darab a kutya ruhatárában. Sok kutyatulajdonos úgy dönt, hogy alaposan átgondolja, milyen típusú és kialakítású kutyanyakörvet szeretne beszerezni kutyájának. Néhányan úgy döntenek, hogy valami olyat szereznek be, ami stílusos vagy divatos, míg mások olyat választanak, ami tartós és sokáig kitart a kutya nyakán. Bármilyen típusú nyakörvet is keres, ez az útmutató biztosan segít kiválasztani a tökéletes nyakörvet kutyája számára.

MIÉRT VAN SZÜKSÉGE KUTYÁJÁNAK NYAKÖRVRE?

A kutyanyakörv fő funkciója, hogy védelmet nyújtson kutyájának. A kutyanyakörvek lehetővé teszik, hogy címkéket kössön rájuk, hogy az emberek azonosítani tudják kutyája gazdáját, ha elveszne. A kutyanyakörv azt is lehetővé teszi, hogy pórázzal kösd meg a kutyádat, ha rosszalkodik és folyton elszökik előled. A nyakörv és a póráz a kutyádon akkor is nagyon fontos, amikor sétáltatod őket, hogy ne szaladjanak el tőled a forgalomba, és ne kerüljenek balesetbe, vagy akár azért, hogy megakadályozd, hogy más állatokkal verekedjenek odakint.

HOGYAN LEHET TUDNI, HOGY MELYIK A TÖKÉLETES NYAKÖRV MÉRETE A KUTYÁDNAK?

Mielőtt elindulna, hogy megvásárolja a tökéletes nyakörvet a kutyájának, nagyon fontos, hogy tudja, milyen méret illik hozzá a legjobban. A túl szoros nyakörv ugyanis fájdalmat okozhat kutyájának, a túl laza nyakörv pedig azt eredményezheti, hogy kutyája elszakadhat a pórázról, és valószínűleg bajba kerül. Ehhez a feladathoz rugalmas mérőszalagot használhat. Csak tekerje a mérőszalagot a kutyája nyaka köré, a területnek a kutya füle és a kulcscsontja között kell lennie, azon a helyen, ahol a nyakörvet viselni fogja.

Ahhoz, hogy megtudja, hogy a nyakörv tökéletesen illeszkedik-e a kutyájára vagy sem, kösse a nyakörvet a nyakára, és ellenőrizze, hogy van-e elég hely ahhoz, hogy két ujját a nyakörv és a kutya nyaka közé dugja. A nyakörvnek elég lazának kell lennie ahhoz, hogy ne fojtogassa vagy megfojtsa a kutyát, és elég szorosnak is kell lennie ahhoz, hogy ne csússzon át a kutya fején.

A PIACON KAPHATÓ NYAKÖRVEK TÍPUSA:

Itt vannak a piacon kapható nyakörvek típusai.

  • Vízálló nyakörvek: Ha olyan helyen él, ahol az éghajlat hajlamos a csapadékra, akkor olyan nyakörvet kell választania kutyája számára, amely vízálló. A vízálló nyakörvek nem csak nedves éghajlaton, hanem vízi sportokhoz is ideálisak. Ezek a nyakörvek általában könnyen tisztíthatók, és a baktériumoktól és szennyeződésektől is mentesek.
  • Martingál nyakörvek: A Martingale nyakörvek a láncnyakörvek biztonságosabb változatai. Ezeket nevezik tréningnyakörveknek is, és segítenek abban, hogy makacs kutyáját kordában tartsa. A Martingale nyakörvek nagyon biztonságosak a láncnyakörvekhez képest, és kímélik a kutya nyakát. Kisebb az esélye annak, hogy megfojtja legjobb barátját.
  • LED nyakörvek: A LED-nyakörveket akkor érdemes használni, ha nagyon korán reggel vagy késő este, amikor már sötétedni kezd, szeretné kivinni a kutyáját. Ezek a nyakörvek fényvisszaverő csíkokkal vannak ellátva, amelyek lehetővé teszik, hogy kutyája jobban látható legyen az elhaladó autók és gyalogosok számára. Ez biztosítja kutyája biztonságát a sötétben.
  • Standard nyakörvek: A standard nyakörvek olyan normál nyakörvek, amelyeket megvásárolhat kutyája számára. Általában nincsenek rajtuk különleges jellemzők, és különböző változatokban, különböző anyagokkal és csatokkal készülnek.

ANYAGOK KÖZÜL VÁLASZTHATSZ A KUTYÁD SZÍJÁHOZ:

Nagyon fontos, hogy jól megnézze, milyen anyagból készül a kutyája nyakörve. Az alábbiakban néhány anyagot és azok előnyeit említjük.

  • Bőr nyakörvek: A bőr nyakörv remek választás lehet kutyája számára, ha bőrből készült ajándékot szeretne adni neki. A bőr kutyák nagyon klasszikus megjelenést adnak, miközben nagyon tartósak is. A bőr nyakörvek általában drágábbak más anyagokhoz képest is.
  • Nylon nyakörvek: A nejlon nyakörvek a kutyatulajdonosok másik kedvenc anyaga, főként a különböző minták és színek miatt, amelyekben kaphatók. Bár nagyon vonzónak tűnnek, a nylon nyakörveket nehéz tisztítani, és idővel büdösek lesznek. Más nyakörvekhez képest kevésbé tartósak is.
  • Neoprén nyakörvek: A neoprén egy gumiszerű anyag, amely vízálló, és vízálló kutyanyakörvekben használják. Nylon heveder is van rajtuk, hogy megerősítsék a nyakörvet és erősebbé tegyék. A neoprén nyakörvek drágábbak más anyagokhoz képest.
  • Láncnyakörvek: A láncos nyakörveket csak akkor használják, amikor a kutya kiképzésen vesz részt. Rendelkeznek azzal a kockázattal, hogy megfojtják a kutyát, és valóban károsak lehetnek a kutyára, ha felügyelet nélkül hagyják. Makacs kutyák kiképzésére használják őket, és rendkívül tartósak. Ha láncos nyakörvet vásárol a kutyájának, akkor egy bizonyos fajta pórázt kell vásárolnia, ha azt tervezi, hogy vesz egy ilyet.

Reméljük a cikk elolvasásával tudtunk segíteni a tökéletes nyakörv kiválasztásához a kutyusának.

The post A végső kutyanyakörv-kalauz: A tökéletes nyakörv kiválasztása kutyája számára appeared first on Állatnevek.

]]>
Jó, ha vegetáriánus a kutyám vagy a cicám? https://allatnevek.hu/jo-ha-vegetarianus-a-kutyam-vagy-a-cicam/ Tue, 22 Jun 2021 13:24:57 +0000 https://allatnevek.hu/?p=1004 Az állati fehérje táplálkozásból történő kiiktatása számos ürüggyel magyarázható. Lehet a hivatkozási jogalap például vallási vagy egészségügyi nézőpont, de sokszor találkozhatunk állatvédelmi indíttatással is a jelenség hátterében. A vegetáriánus kultúra terjedésével viszont egy ideológiai kérdés is egyre gyakrabban üti fel a fejét napjainkban: vajon adhatok kiskedvencem számára állatokból készült ételt, vagy őt is nyugodt szívvel […]

The post Jó, ha vegetáriánus a kutyám vagy a cicám? appeared first on Állatnevek.

]]>
Az állati fehérje táplálkozásból történő kiiktatása számos ürüggyel magyarázható. Lehet a hivatkozási jogalap például vallási vagy egészségügyi nézőpont, de sokszor találkozhatunk állatvédelmi indíttatással is a jelenség hátterében. A vegetáriánus kultúra terjedésével viszont egy ideológiai kérdés is egyre gyakrabban üti fel a fejét napjainkban: vajon adhatok kiskedvencem számára állatokból készült ételt, vagy őt is nyugodt szívvel átállíthatom vegetáriánus étrendre? Mit jelent a kiegyensúlyozott táplálásuk a fehérjék viszonylatában?

Nézzük a kutyusok helyes táplálását!

Egy blöki a kiegyensúlyozott táplálás megvalósításához a növényi eredetű tápanyagokon kívül állati eredetű fehérjét is igényel, és a napi porció nyersfehérje-tartalma legalább 22-25 százalékos kell, hogy legyen. Nem szabad elfelejtenünk, hogy kis házőrzőnk alapjában véve egy ragadozó, húsevő állat, így számára a túlzottan sok ballasztanyagot, azaz emészthetetlen növényi rostokat tartalmazó koszt kifejezetten előnytelen, sőt emésztési rendellenességeket is okozhat. A fehérje aminosav-megoszlása a fejlődésben lévő kölykök számára kardinálisabb kérdés – a picik több esszenciális aminosavat igényelnek, mint a már kifejlett társaik.

Az esszenciális aminosavak kollektívája a lizin, metionin, cisztin, triptofán, treonin, fenilalanin, tirozin, leucin, izoleucin, valin együttese, de a kölykök számára kulcsfontosságú a hisztidin és az arginin jelenléte is. A felnőtt ebek a fehérje minőségével szemben kisebb mértékben érzékenyek, csekélyebb mértékkel is gond nélkül beérik. Az inak, a bőr és a csont elsősorban kollagénfehérjét tartalmaznak, ebben nincs triptofán, de a cisztin és metionin is elhanyagolható benne. A gabonafélék fehérjéiben kevés a lizin és a triptofán. A húsfélék lizinben gazdagok, de metioninban szegényebbek. A táplálék összeállítása során törekedni kell a komplexitásra, hogy az egyes komponensek aminosav-összetétele egymást kölcsönösen kiegészítse. Négylábú kis barátaink fehérjéből nem képesek nagyobb tartalékokat képezni, emiatt folyamatos, jó minőségű ellátásra szorulnak. Ennek nyilvánvalóan bőségesebbnek kell lenni a szervezet megterhelésekor, mint például betegség, aktív terhelés vagy akár szoptatás esetén. A vedlés időszakában, különösen a hosszúszőrű kutyák esetében megnövekedett fehérjeigénnyel, cisztin- és metioninszükséglettel kell kalkulálnunk. Az idősebb állatok fehérjeigénye természetesen mind mennyiségi, mind minőségi szempontból hangsúlyosabb.

És mi a helyzet, ha cicás vagyok?

Amennyiben macskatulajdonosok vagyunk, jobb, ha fel sem merül bennünk a cica vegetáriánus etetése.  Az egészséges macskaétrend alapja vitathatatlanul a húsalapú fehérje, amelynek forrása hús, szárnyas vagy hal. A proteintartalom mindig legyen magas, a növényi fehérje pedig elhanyagolható. Fontos, hogy a szénhidráttartalom nem lehet több 10 százaléknál, és kerüljük a húsipari melléktermékek, valamint töltőanyagok jelenlétét. A harmonikus tápláláshoz fontos a minőségi fehérjékben és aminosavakban gazdag eledel előállítása. A kölykök és a szoptató cicák megnövekedett fehérjeigénnyel bírnak az átlagos életvitelű, kifejlett macskákhoz képest. A vemhes cica különösebben nem kíván extra ellátást, maximum a vemhessége utolsó két hetében igényel többet. Mindez első blikkre komplikáltnak tűnhet, és az állandó méricskélés is elég frusztráló lenne, de szeretnénk megnyugtatni, hogy van, aki ezt a folyamatot elvégzi helyetted, és kompromisszumok nélküli egészséges kutya- és macskaeledel bázist kínál házi kedvenceid számára.

The post Jó, ha vegetáriánus a kutyám vagy a cicám? appeared first on Állatnevek.

]]>
Csendes kutyafajták https://allatnevek.hu/csendes-kutyafajtak/ Fri, 14 May 2021 04:12:24 +0000 https://allatnevek.hu/?p=913 Kutya választás során sok mindent kell számításba venni. Egyik lehet az, hogy mennyire hangos, vagy mennyire ugat sokat a kutya. Például ha valaki lakásba szeretne kutyát, és nem akar rosszban lenni a szomszédokkal, vagy ha kisgyerek van  családban,  akkor az is szempont, hogy csendes kutyafajtát válasszunk, amelyik keveset ugat. Miért ugatnak egyes kutyafajták kevesebbet mint […]

The post Csendes kutyafajták appeared first on Állatnevek.

]]>
Kutya választás során sok mindent kell számításba venni. Egyik lehet az, hogy mennyire hangos, vagy mennyire ugat sokat a kutya. Például ha valaki lakásba szeretne kutyát, és nem akar rosszban lenni a szomszédokkal, vagy ha kisgyerek van  családban,  akkor az is szempont, hogy csendes kutyafajtát válasszunk, amelyik keveset ugat.

Miért ugatnak egyes kutyafajták kevesebbet mint mások?

Az egyes kutyafajtákat különböző célokra, feladatokra tenyésztették. Egyes fajtáknál előny volt, ha sokat ugattak, más fajtáknál pedig hátrány.

A tudósok szerint elsősorban a genetika határozza meg, hogy egy kutya mennyire sokat ugat, ezért vannak csendesebb kutyafajták, keveset ugató kutyafajták. De azt sem szabad elfelejteni, hogy minden kutya egy külön személyiség, és attól még, hogy az adott kutyafajtára nem jellemző a sok ugatás, kifoghatunk egy ugatós egyedet. Sok múlik még a környezeten és hogy mennyire jól foglalkozunk a kutyával.

Ebből is látszik, hogy több mindenen múlik, hogy egy kutya mennyire lesz ugatós, de azért szeretnék segíteni, összegyűjtöttünk 9 csendes kutyafajtát.

Csendes kutyafajták – 9 kutya, amelyik keveset ugat

Mopsz

mopsz

A mopsz nagyon kedvelt fajta, cuki, kistermetű, az erőszakot még hírből sem ismeri. A mopsz csak akkor szokott ugatni, ha nagyon veszélyeztetve érzi magát, vagy nagyon éhes. De azt azért vedd számításba, hogy bár a mopsz keveset ugat, de sokat szuszog, liheg, ami egyesek számára zavaró lehet. Mopsz név ötleteket itt találsz.

Whippet – kis angol agár

whippet

A whippet könnyel alkalmazkodik, békés, társaságkedvelő természetű, és lakásban is tartható.  Tökéletes azoknak a tulajdonosoknak, akik csendes kutyafajtát keresnek, főleg lakótelepen, társasházakban, ahol különösen fontos, hogy ne ugasson a kutya.

Berni pásztor

berni pásztor

A berni pásztor mérete és megjelenése miatt ijesztő lehet az idegenek számára, de nagyon szelíd és csendes. Az egyik legbarátságosabb fajta, társaságkedvelő, udvarias, és az egyik legcsendesebb fajta.

Orosz agár

orosz agár

A legendás orosz vadászkutya egy ősi fajta, gyökerei a cárok kutyás vadászataikhoz nyúlnak vissza, az egyik leggyorsabb kutya a földön. Idegenek jelenlétében rendkívül nyugodt, a természete pont ellentétes, mint egy őrző kutyának. Az orosz agár az egyik legcsendesebb kutyafajta, de sok mozgást és ápolást igényel, kis lakásba nemigen való. Orosz kutyanév ötleteket itt találsz.

Golden retriever

golden retriever

Az egyik legnépszerűbb kutyafajta, emberkedvelő, barátságos a gyerekekkel, más kutyákkal és az idegenekkel is. Általában akkor szokott ugatni, ha nagyon izgatott lesz, de ha megfelelően le vannak kötve az energiái akkor ez nem fordul elő. Sok a mozgásigénye, játékos, fontos hogy mind fizikailag, mind szellemileg le legyen foglalva. Golden retriever név ötleteket itt találsz.

Skót juhász

skót juhász kutya

A skót juhász nem csak nagyon intelligens, de csendes kutyafajta is. Energetikus, ezért fontos biztosítani számára megfelelő mozgást, de mivel szelíd és jól tanítható, ezért igazi családi kutya válhat belőle. De a szőre és a fogai sok gondozást igényelnek.

Angol bulldog

angol bulldog

Az angol bulldog egy laza, békés, nyugis, lusta kutyafajta, aki szívesen tölti az idejét a kanapén, és nem nagyon izgatja fel magát semmin, ezért nem is nagyon szokott ugatni. Minek erőltesse meg magát az ugatással? Nagyon szereti a kényelmet, esős, hideg időben még a sétát is kihagyja inkább, és a meleg lakásban szunyókál.

Akita

akita

Az akitát őshazájában, Japánban “csendes vadásznak” hívják. Valóban csendes kutyafajta, büszke és makacs fajta, ezért olyan gazdának való, aki tapasztalt a kutyanevelés terén, és van elegendő ideje vele foglalkozni. Japán kutyanevek itt.

Cavalier King Charles Spániel

cavalier king charles spániel

A Cavalier King Charles Spániel egy kistermetű, játékos, szeretetteljes fajta, aki ritkán ugat. Bár kicsi, de sportos, így sok mozgásra van szüksége. Barátságos az emberekkel, másik kutyákkal

The post Csendes kutyafajták appeared first on Állatnevek.

]]>
Kutya fotó ötletek – 10 tipp a profi kutya fotóhoz https://allatnevek.hu/kutya-foto-otletek-10-tipp-a-profi-kutya-fotohoz/ Tue, 11 May 2021 17:47:33 +0000 https://allatnevek.hu/?p=985 Minden gazdi szeretné megörökíteni a kedvencét akár saját magának, családjának, vagy hogy megoszthassa a közösségi média felületeken. Hogy megkönnyítsük a dolgodat, összegyűjtöttünk 10 praktikus kutya fotó ötletet, hogy otthon házilag is tudj szuper képeket készíteni kedvencedről. Kutya fotó ötletek – 10 tipp a profi kutya fotóhoz 1.Készülj fel! A tervezésnek, felkészülésnek minden feladat esetében fontos […]

The post Kutya fotó ötletek – 10 tipp a profi kutya fotóhoz appeared first on Állatnevek.

]]>
Minden gazdi szeretné megörökíteni a kedvencét akár saját magának, családjának, vagy hogy megoszthassa a közösségi média felületeken. Hogy megkönnyítsük a dolgodat, összegyűjtöttünk 10 praktikus kutya fotó ötletet, hogy otthon házilag is tudj szuper képeket készíteni kedvencedről.

Kutya fotó ötletek – 10 tipp a profi kutya fotóhoz

1.Készülj fel!

A tervezésnek, felkészülésnek minden feladat esetében fontos szerepe van, nincs ez másként a kutyafotózásnál sem. Találd ki a helyszínt, időpontot, készítsd össze a szükséges eszközöket, fényképező/telefon, jutalomfalat, kedvenc játék, egyéb kellékeket a fotózáshoz. Ha fotózás előtt elviszed sétálni a kutyát, akkor a fotózáskor valószínű nyugodtabb lesz.

 

2. Vigyél magaddal valakit!

Hidd el, el fog kélni a segítség. Figyelned kell a kutyára is, a fényképezőre is, sokkal könnyebb dolgod lesz, ha segít valaki, akár egy családtag, vagy barátod. Közös programnak is jó a fotózás.

kutya fotó térden

3. Használj természetes fényt!

Természetes fényben a legkönnyebb fotózni, ezért először a szabadban próbálkozz a kutya fotózással. De kerüld a déli túl erős napsütést, válaszd inkább az úgynevezett aranyórákat, ilyenkor a legjobbak fényviszonyok a fotózáshoz. Az aranyórák az az időszak, amikor a nap a horizont közelében jár, nem sokkal napfelekelte után, és napnyugta előtt.

kutya fotó napfényben

4. Válassz megfelelő hátteret!

Fehér kutyát lehetőleg ne a hóban próbáld fotózni, szép kutya fotóhoz igyekezz olyan hátteret választani, ahol jól érvényesül a kutya színe.

kutya fotó háttér

5. Szem a lélek tükre

A kutyák a nézésükkel teljesen le tudják venni az embereket a lábukról. Ez az egyik legjobb kutya fotó téma, amit érdemes megörökíteni.

cuki berni pásztor

6. Keltsd fel a figyelmét!

A jó kutya fotóhoz fel kell keltened a kutyus figyelmét. Erre jó eszköz lehet a jutalomfalat vagy a kedvenc játéka.

kutya fotó játék közben

7. Használj rövid záridőt!

Akármilyen jól nevelt egy kutya, nem fog olyan nyugodtan pózolni, mint egy fotómodell. Ez is az egyik nehézsége a kutya fotózásnak. A rövid záridő tud segíteni, hogy ne legyen elmosódott a gép. A sorozatfelvétel is a jó barátod lehet, igaz, így utólag sokat kell válogatni a képek között, de biztos lesz egy-két szuper felvétel.

kutya fotó futás közben

8. Hagyj teret a kép szélén

Komponáláskor a kép szélén hagyjál elegendő üres területet, hogyha a kutya esetleg bemozdul, ne menjen ki a képből. Utómunkában a túl nagy széleket úgyis le tudod vágni.

9. Ereszkedj le!

Az emberek értelem szerűen magasabbak, mint a kutyák, ezért sokszor felülről fotózzák a kutyákat, ami nem feltétlenül mutat jól. Ereszkedj le a kutya szintjére, ehhez kutyafajtától függően guggolnod, hasalnod kell, de hidd el megéri. Csak ne a legújabb Gucci szerelésben menj a kutya fotózásra.

kutya fotó fekszik

10. Türelem szuper kutya fotót terem!

Talán a legfontosabb kellék a szuper kutya fotóhoz az idő, a türelem. Ha elég sokszor próbálkozol biztos, hogy sikerülni fog néhány szuper képet lőnöd.

Kedvencedet nem csak fotón örökítheted meg, hanem kézzel készült kutya portrén is.

Még több kutyafotó ötlet:

The post Kutya fotó ötletek – 10 tipp a profi kutya fotóhoz appeared first on Állatnevek.

]]>
EXATLON játékosok kedvencei (fotók) https://allatnevek.hu/exatlon-jatekosok-kedvencei-fotok/ Sun, 11 Apr 2021 17:04:48 +0000 https://allatnevek.hu/?p=968 Az Exatlon sport vetélkedő a TV2 egyik legnépszerűbb műsora, ahol a sportolókból álló Bajnokok és Kihívók csapata küzd meg egymással hónapokon keresztűl Dominikán. Úgy tűnik, hogy a játékosok nem csak a sportot kedvelik, hanem a háziállatokat is, ugyanis sokuknak nem csak a családja, hanem a kedvenceik is szurkolnak. EXATLON játékosok kedvencei Móricz Dani – Bajnok […]

The post EXATLON játékosok kedvencei (fotók) appeared first on Állatnevek.

]]>
Az Exatlon sport vetélkedő a TV2 egyik legnépszerűbb műsora, ahol a sportolókból álló Bajnokok és Kihívók csapata küzd meg egymással hónapokon keresztűl Dominikán. Úgy tűnik, hogy a játékosok nem csak a sportot kedvelik, hanem a háziállatokat is, ugyanis sokuknak nem csak a családja, hanem a kedvenceik is szurkolnak.

EXATLON játékosok kedvencei

Móricz Dani – Bajnok

Móricz Dani nem csak a menyasszonyát, hanem a kutyusát, Picúrt is hiányolta Dominikán.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Daniel Moricz (@danielmoricz) által megosztott bejegyzés

Lencsés Luca – Bajnok

Lencsés Luca még az Exatlonhoz készített bemutatkozó filmjében is bemutatta kiskutyáját, Szofit.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

L E N C S É S L U C A (@_lucalencses) által megosztott bejegyzés

Ujvári Izabella – Bajnok

Ujvári Izabella és kutyusa.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ujvári Izabella (@ujvari.iza.soccer) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ujvári Izabella (@ujvari.iza.soccer) által megosztott bejegyzés

Ferenc Vivien – Kihívó

Ferenc Vivien a cicások táborát erősíti, a műsorban is mesélt a cicájáról. Ő az.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Vivien Ferencova (@ferenc_vivien) által megosztott bejegyzés

Farkas Zsófi – Kihívó

Farkas Zsófi a sport mellett az állatok szerelmese, a barátnőjével alapított egy állatmenhelyet.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Zsófi Farkas (@zsofit_) által megosztott bejegyzés

Kőnig Anna – Kihívó

Kőnig Anna kutyájának még saját Instagram oldala is van!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

F I L I P (@filip_thedog) által megosztott bejegyzés

Török Lívia

Török Lívia is a francia bulldogokat kedveli, mint Kőnig Anna, az ő kutyus Prücsök.

“Gyanúsak azok az emberek, akik nem szeretik a kutyákat, de megbízom a kutyámban, ha nem szeret egy embert! ☝🏻🐾❤️”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lívia Török (@livia.torok) által megosztott bejegyzés

Imreh Balázs – Bajnok

Imreh Balázs is csatlakozhat a francia bulldogosok klubjához.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Balázs Imreh (@imrehbalazs_) által megosztott bejegyzés

Buzás Dorottya – Kihívó

Buzás Dorottyának berni pásztor kutyája van, és nagyon szép helyeken tudnak sétálni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Buzás Dorottya (@buzasdori) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Buzás Dorottya (@buzasdori) által megosztott bejegyzés


Benedek Réka – Kihívó

Úgy tűnik Benedek Réka az Exatlon után hagyott űrt egy új kutyussal próbálja kitölteni.

“Ő itt Lola🐶, a 10 hetes golden baba🤍
…az első sétánk elég döcögősen indult, laposkúszásban➡️🤓

Kiskorom óta kivételes a kapcsolatom az állatokkal, különösen a kutyákkal🥰.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Benedek Réka Viktória (@rekabenedek) által megosztott bejegyzés

Szabó Gabriella – Bajnok

Szabó Gabriellának a mopsza társaságát kellett nélkülöznie, míg az Exatlonban szerepelt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Gabriella Szabó (@szabogabriella_kayak) által megosztott bejegyzés

Bencsik Lili – Kihívó

Úgy tűnik a legtöbb játékos inkább kutyás, de Bencsik Lilinek cicája van, mint Ferenc Viviennek, ő Szofi.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

✨ B E N C S I K L I L I ✨ (@lili_bencsik) által megosztott bejegyzés

Pálfi Gergő – Kihívó

Pálfi Gergő cuki kutyusa.

“A legkisebb új családtag Pálfi CoCo”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

PÁLFI GERGŐ (@palfigeri24) által megosztott bejegyzés

 

Cservenák Csepel – Kihívó

Cservenák Csepel és a dobermanok.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Csepel Cservenák (@csepelcservenak) által megosztott bejegyzés

Szendy Lilla – Bajnok

Szendy Lilla kutyusa.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Szendy Lilla (@szendy_lilla) által megosztott bejegyzés

 

Te kinek szurkolsz a Bajnokoknak vagy a Kihívóknak? A naponta frissülő Exatlon statisztikát a linkre kattintva tudod követni.

The post EXATLON játékosok kedvencei (fotók) appeared first on Állatnevek.

]]>
Mennyit alszik egy kutya? https://allatnevek.hu/mennyit-alszik-egy-kutya/ Thu, 01 Apr 2021 17:40:57 +0000 https://allatnevek.hu/?p=946 Azt tudjuk, hogy a felnőtt embereknek napi 7-9 óra alvásra van szükségük. De mennyit alszik egy kutya? Emberi mértékkel nézve, úgy tűnhet, hogy a kutyák sokkal többet alszanak. Mennyi az annyi? Mennyit alszik egy kutya? Azt a kérdést, hogy hány órát alszik egy kutya nem lehet egyetlen számmal megválaszolni, hiszen a kutya kora, életmódja, környezete, […]

The post Mennyit alszik egy kutya? appeared first on Állatnevek.

]]>
Azt tudjuk, hogy a felnőtt embereknek napi 7-9 óra alvásra van szükségük. De mennyit alszik egy kutya? Emberi mértékkel nézve, úgy tűnhet, hogy a kutyák sokkal többet alszanak. Mennyi az annyi?

Mennyit alszik egy kutya?

Azt a kérdést, hogy hány órát alszik egy kutya nem lehet egyetlen számmal megválaszolni, hiszen a kutya kora, életmódja, környezete, fajtája mind befolyásolják az alvási szokásait.

Általánosságban elmondható, hogy egy felnőtt kutya napi 12-14 órát alszik.

Ezzel a számmal még csak nem is listavezetők, a macskák például még ennél is többet alszanak.

Mennyit alszik egy kölyökkutya?

A kor is nagyban befolyásolja a szükséges alvás mennyiségét. A kölyökkutyák többet alszanak, ez nem meglepő, hiszen a csecsemők is többet alszanak, mint a felnőttek. A kiskutyák napi 15-20 órát alszanak, hogy megfelelően fejlődjön az idegrendszerük, az izmaik és immunrendszerük. Kb. 1 éves korukra már annyit alszanak, mint a felnőtt kutyák.

kiskutyák alszanak

Mi a helyzet az idős kutyákkal?

Az idősebb kutyák is többet alszanak valamivel, hiszen kevésbé aktívak, kevesebb már az energiájuk, ezért több pihenésre van szükségük.

A méret is számít

A nagyobb testű kutyák, mint például az újfundlandi vagy bernáthegyi igazi álomszuszékok, és több időt töltenek alvással, mint a kisebb testű társaik.

A munkakutyák például kevesebbet alszanak, hiszen nekik folyamatosan készenlétben kell lenniük.

Miért alszanak ilyen sokat a kutyák?

A kutyák teljesen máshogy alszanak, mint az emberek, ezért van szükségük több alvásra.

Mi egyfázisú alvók vagyunk, azaz egy alkalommal hosszabb időt töltünk alvással. Ezzel szemben a kutyák többfázisú alvók, többször alszanak kevesebbet.

A kutyák éber alvók, alvás közben is felpattannak, ha mondjuk csengetnek, vagy a szomszéd kutyák ugatnak. Emiatt is van szükségük több alvással töltött időre.

Mikor kell aggódni?

Önmagában az a tény, hogy sokat alszik egy kutya nem jelent problémát.

De ha megváltoznak az alvási szokásai, például sokkal többet alszik, mint korábban, és ehhez egyéb tünetek is társulnak, étvágytalanság, kedvetlenség akkor érdemes állatorvoshoz vinni.

The post Mennyit alszik egy kutya? appeared first on Állatnevek.

]]>